Menüü

Gaas teeb comeback-i

Sügisel, küttehooaja eel sain oma blogipostitust alustada kauaoodatud sõnadega – „gaasi maailmaturu hinna asjus on häid uudiseid, gaasi hind läheb alla“. Eeldasin tollal, et kui uued tarnijad ja tarneteed paika saavad ning hirm gaasihinnast välja läheb, on võimalik talvega enam-vähem mõistlikult hakkama saada.

Isabella LNG tankeri vastuvõtt oktoobris 2022, Margus Kaasik (esiplaanil) ja energiakaubanduse juht Karel Põdra 

Et aga gaasi hind päris samas tempos hakkab alla tulema nagu ta varem üles oli läinud, ei julgenud prognoosida vist ka kõige suuremad optimistid. Tuleb olla tänulik keskmisest soojemale ilmale ja sellest tulenevalt väiksemale gaasivajadusele, samuti äritarbijate paindlikkusele energiaallikaid asendada ja kombineerida. Gaasifirmad omalt poolt, nii meie Eestis kui teised mujal Euroopas, on andnud endast maksimumi ning teinud loetud kuude jooksul täispöörde läände. Kõik see on võimaldanud meil klientidele pakutavat gaasihinda alla tuua.

Alates veebruarist on gaasi hind meie koduklientidele senisest üle poole soodsam. Me oleme jõudnud tagasi sõjaeelsele hinnatasemele ning gaasiga on täna taas soodsam kütta ja toota kui näiteks kerge kütteõli või vedelgaasiga. Ka autosõit on CNG-ga juba odavam kui bensiiniga.

Soodsate asjaolude kokkulangemisel ei saa välistada, et peagi langeb gaasi turuhind alla 60 euro/MWh ja püsib sellisena pikemalt, on hinnanguid, et järgmise kevadeni. Jah, ka see pole veel nii madal kui ideaalis sooviksime, kuid siiski palju mõistuspärasem tase 2022. aastal kogetust. Põhiline on see, et gaasi hind on normaliseerumise kursil.

Meie varustuskindluse olukord on väga hea. Toome nüüd gaasi läänest ja laevadega. Eelmisel aastal hankis Eesti Gaas oma klientidele viis suurt laevatäit veeldatud maagaasi. Tänavu kavatseme kuni sügiseni tuua juba kümme LNG tarnet.

Jaanuaris toimetas Equinori gaasitanker Isabella Leedu Klaipeda sadamasse selle aasta esimese laevatäie Ameerika Ühendriikide päritolu LNG-d. Märtsis toome Klaipedasse veel kaks lasti. Teises ja kolmandas kvartalis on meil aga kokku lepitud seitse tarneakent Soome Inkoo terminali. Koostöö siinse piirkonna mõlema suure LNG terminali ning Läti gaasihoidlaga annab meile tarnekindluse ja stabiilsuse.

Täna, küttehooaja keskel saame öelda, et gaasi hind pole mitte ainult alla läinud, vaid märgid näitavad, et maagaas tervikuna teeb comebacki. Mitmed meie suured ärikliendid, kes vahepeal alternatiivseid kütuseid kasutasid, on pöördumas gaasile tagasi. Ka kodude jaoks jääb gaas mugavaks ja mõistlikuks energiaallikaks. Gaasil on täita oluline roll Eesti energiaportfellis ja rohepöördes, kuna just gaas on taastuvenergia kõige loomulikum liitlane – puhas, paindlik ja kindlalt olemas, aidates energiat toota päevadel mil tuul ei puhu ja päike ei paista.

 

Klienditugi (E-R 8:30-17:00)

+372 63 62 555