Menüü

Gaas tuleb nüüd läänest ja laevadel

See aasta lennutas gaasi tähelepanu keskmesse. Hind, tarned, terminalid. Päris korralikul määral nii teadmatust kui ebakindlust, nii müra kui emotsioone. Aasta lõpus saan kinnitada – gaasifirmad ja kogu turg on hakkama saanud, täispööre läände on tehtud, näha on rahunemise märke.

Aristidis I 

Eesti Gaasi kliendid saavad uuele aastale vastu minna täie kindlusega – gaasi jagub kõigile. Oleme Klaipeda terminali kaudu sel aastal juba viis laevatäit gaasi Ameerika Ühendriikidest ja Norrast hankinud:  kevadel Aristidis I, suvel Diamond Gas Crystal ja Arctic Princess, sügisel Isabella ning talve eel Arctic Aurora. Järgmine Eesti Gaasi laev tuleb jaanuari keskel ja samuti Klaipedasse. 

Mööduv aasta vabastas meid gaasi sunnismaisusest. Kui siiani liikus gaas mööda torusid, siis nüüd üle ilma meritsi hiigellaevade mahutites, sadu kordi kokkupressitult veeldatud kujul, nii et üks laevatäis katab pea veerandi Eesti gaasivajadusest.

Lõppev aasta tegi seni justkui märkamatust gaasist nagu ka elektrienergiast kauba, millel võib olla vägagi tuntav hind ja kaal. Aasta lõpuks on globaalne hinnatõus aga peatunud ja suund alla, väga tahaks loota, et püsivalt. Kui tarneahelad paika saavad ja LNG sadamaid Euroopas juurde tekib, saame ka meie oma piirkonnas parema hinna.

Mis saab edasi? Niipea kui gaasi hind läheb alla, kasvab selle tarbimine ning gaas tuleb tagasi konkurentsi. Lühikeses plaanis hakkab gaas asendama turult lahkuvat põlevkivi ning pikas jooksus toetama roheenergiat, see on tuult ja päikest. Gaas tagab meie energia mitmekesisuse, võimaldab riske jagada.

Energiakriisist väljumiseks on täna viimane aeg panna paika tegevusplaan ning hakata uusi tootmisvõimsusi ehitama. Lahendusi on vaja ka päevadeks, mil tuul ei puhu ja päike ei paista. Eesti asub laiuskraadil, kus mitte ei või, vaid peab ka põletama. Kõige paindlikum, müravabam ja puhtam kütus katlas põletamiseks on gaas, sellest jääb järgi vaid vähesel määral süsihappegaasi ja veeaur, tahma jm kahjulikke põlemisjääke ei teki. Nii on gaas ka kõige kogukonnasõbralikum lahendus.

Keskkonna, kogukonna, majanduse ja terve riigi vaates peaksime sarnaselt naabritega Eestisse ehitama gaasielektrijaama. Gaasijaam oleks kõige kiirem ja parem lahendus Eestile oma juhitud võimsuste suurendamiseks, lisaks looks see eelduse vesiniktehnoloogiate kiireks arenguks. Jaama asukohana oleks kõige mõistlikum Paldiski, kuhu on moodustumas piirkonna omalaadne energiapatarei LNG taristu kujul.

2022 oli sünge ja keerukas, meile kõigile väga pingeline aasta. Loodetavasti tuleb järgmine aasta kergem ja turvalisem, selle saavutamise nimel peame ise tegutsema. Eesti Gaasil kui Soome-Balti piirkonna suurimal erakapitalil energiafirmal on eelseisvaks aastaks mitmeid ideid ja plaane, kavatseme anda Eesti tööstuse ja heaolu nimel endast maksimumi. Soovin teile rahulikku jõuluaega ja tegusat uut aastat!

Klienditugi (E-R 8:30-17:00)

+372 63 62 555