Menüü

Gaasi on torudes piisavalt ja püsivalt

Energiast on saanud keset juulikuud kuum kõneaine. Milline kütus on soodsam, kuidas energiat säästa, kuhu investeerida? Kas gaasi jagub, milline on tarnekindlus ning hind lühikeses ja pikas vaates?

Aristidis I tõi mai alguses esimese suurema LNG koguse Eesti Gaasi klientidele 

Eesti Gaasi kliendid tarnekindluse pärast muretsema ei pea. Täna ja nähtavas tulevikus on gaasi torudes piisavalt ja tarned toimuvad. Sõda Ukrainas on energiamaailma põhjalikult raputanud ja ebakindlust toonud, kuid meie kogemus näitab, et üleminek veeldatud maagaasi (LNG) tarnetele on võimalik ja teostatav.

Eesti Gaas alustas LNG kompetentsi ja kontaktide arendamisega juba mitu aastat tagasi ning sellest on palju kasu olnud. Oleme aktiivselt tegelenud uute tarneahelate loomisega ning hankinud alates sõjategevuse algusest veebruaris kolm suurt tarnet Ameerika Ühendriikide ja Norra päritolu LNG-d Klaipeda terminali, kust see Leedu ja Läti torude kaudu Eesti tarbijateni jõuab.

Värskeima arenguna on Eesti Gaas sõlminud Norra riigi osalusega energiakontserniga Equinor lepingu 2 TWh LNG ostuks, mis katab meie klientide gaasivarustust eeloleval küttehooajal. Turule tähendab see leping suuremat meelerahu, meie klientidele kindlust ja Eesti Gaasile läbi aegade üht suurimat tehingut. Tegeleme edasi järgmiste koguste hankimisega uude aastasse. Ühtlasi ootame pikisilmi Paldiski LNG terminali. Selle tööle hakkamine parandab terve Soome-Balti piirkonna gaasi varustuskindlust.

Häid uudiseid gaasi hinna kohta paraku tuua ja oodata ei ole, hind on kõrge ja võib veelgi tõusta. Kuna Eesti Gaas ise gaasi ei tooda, siis meie sellest ei võida. Pigem on kõrge ja kõikuv hind ka meile väljakutse, kuna tuleb varasemast suuremates kogustes ja kallima hinnaga gaasi ette osta. Keerulises olukorras suudavad suuremad ja võimekamad gaasimüüjad nagu Eesti Gaas väiksematega võrreldes kergemini uute tarnijatega läbirääkimiste laua taha pääseda. See omakorda võimaldab klientide huvide eest paremini seista.

Mida Eesti gaasiklientidele soovitada? Esimese asjana tuleks analüüsida läbi kõik võimalused energia tarbimise optimeerimiseks, ka väikestest harjumuste muudatustest on kasu. Teiseks, ettevõtetel tasub teha sõltuvalt igaühe spetsiifilistest kütte- ja tootmisseadmetest tasuvusanalüüsid ja mõistlikud investeeringud erinevate energiaallikate kombineerimiseks.

Energiaarved saavad eeloleval talvel olema kardetavasti kõrged, uue valitsuskoalitsiooni kavandatavad toetusmeetmed peaks lööki rahakoti pihta leevendama. Usume, et LNG-le üleminek ja uute tarneahelate paika saamine toob natuke kaugemale ettepoole vaadates gaasiturule taas rahu ning viib hinnad senisest allapoole ja püsivamaks. Gaas oli, on ja jääb üheks kõige mugavamaks kütuseks ning kasutusele veel paljudeks aastateks. Euroopa Liit näeb gaasi rohepöörde olulise komponendina ehk üleminekukütusena taastuvenergiale.

Väga tahaks loota, et tänane olukord toob ja käivitab energiatootmises ja -tarbimises ammu räägitud muutused. Meelekindlust hoides tuleme sellest kriisist varasemast tugevamana välja.

Klienditugi (E-R 8:30-17:00)

+372 63 62 555