Menüü

Kriisiolukorras on prioriteet inimeste hoidmine

Koroonaviiruse levik ja juba poolteist kuud kestev eriolukord on kahtlemata mõjutanud kõiki majandussektoreid ning negatiivselt puutumata jäävad sellest vähesed ettevõtted. Väga palju küsitakse ja arutatakse, kui tõsiseks kriis kujuneb, ning millised on selle mõjud majandusele ja ehitusturule.

Kahtlemata tekib selgem nägemus majanduskriisi sügavusest ja mõjust ehitusturule ilmselt paari-kolme kuu möödudes ja sõltub otseselt ka kriisi pikkusest. EG Ehituse näitel võin aga kinnitada vana tõde, et ehitusturu mõnevõrra pikemat inertsi arvestades on parem teha oma plaanid konservatiivselt, tegeleda kriisimeetmetega enne olukorra hapuks minemist ning hoida oma meeskonda.

Eelmise aasta lõpus EG Ehituse ettevõtte eelarveid ja aasta plaane tehes, valmistusime juba niigi varasemast mõnevõrra tagasihoidlikumaks majanduskasvuks. Tegime oma 2020. aasta plaanid suhteliselt konservatiivselt ning arvestasime nii mõningase käibe languse kui ka sektori töödemahu vähenemisega. Seega eriolukorra esimene kuu meile veel järsku langust ega suurt tegevuse toppamist kaasa ei toonud. Selge on aga see, et ees ootab keeruline periood.

Oleme juba üle vaadanud oma kulude kokkuhoiu võimalused ja ka tegevuse efektiivistamise võimalused. Meie prioriteet on selgelt  inimesed – meil on äärmiselt professionaalne ja töökas meeskond ja tahame neid hoida. Varasematel aastatel oleme väga palju vaeva näinud, et koondada ettevõttesse põhjalike oskuste ja kogemustega ning töötahtelised inimesed. Seega teeme kõik selleks, et inimestele jääks ka pärast kriisi alles töö ja sissetulek. Koondamine on viimane meede ja loodetavasti ei pea me seda teed ka minema.

Kuna ehitusturg ei toimi ega töösolevate projektide nimekiri ei täiene üleöö, siis oleme selle aasta suuremad objektid juba varasemalt ette valmistanud ning töödega ka pihta hakanud. Hetkel on meil töös mitmeid ja nõudlikke projekte alates biogaasijaamade ehitamisest kuni päikesepaneelide lahenduste rajamiseni. Mõlemad suunad teenivad täna klientidele kulude kokkuhoiu ja ka keskkonnasäästlikkuse eesmärke, mis on aktuaalsed ka kriisis.

Seega vaatamata eriolukorrale teeme hoogsalt tööd edasi ning panen ka teistele ehitusettevõtjatele südamele mitte esimese asjana inimeste sissetulekute ja koondamiste teed minna, vaid vaadata ümber töökorraldus, kärpida teisi võimalikke kulukohti. Arvestada tuleb, et nüüd peabki tegevuse käimashoidmiseks ning tulu saamiseks kordi ja kordi rohkem vaeva, energiat ning aega panustama.

Väiksemas mahus kommentaar ilmus 17.04. Äripäevas artiklis „Tekkinud olukord on kõike muud kui meeldiv“.

Klienditugi (E-R 8:30-17:00)

+372 63 62 555