Menüü

LNG ja ekspordipööre on toonud edu

Gaasi hinna osas on aasta esimene pool toonud häid uudiseid. Kui veebruari postituses kirjutasin, et „soodsate asjaolude kokkulangemisel ei saa välistada, et peagi langeb gaasi turuhind alla 60 euro/MWh“, siis tänaseks on hinnalangus olnud veel suurem ja oleme tagasi kahe aasta tagusel tasemel.

Isabella

Isabella 

Eesti Gaas on olnud tarbijahinna langetuse eestvedaja. Alates möödunud novembrist on praktiliselt iga kuu gaasi hind meie koduklientidele langenud, kokku juulikuuks 86%. Suuremad gaasi hinnalangetused toimusid möödunud aasta detsembris ja käesoleva aasta veebruaris, mil Eesti Gaas alandas maagaasi hinda vastavalt 35 ja 50 protsenti. Juunis langetas Eesti Gaas kodukliendi paindliku paketi hinda 7 protsenti ning juulis veel täiendavalt 28 protsenti.

Uued tarneteed on paika saanud ning gaasihoidlad Euroopas rekordtasemel. Üleminek lääne päritolu LNG-le ja gaasituru normaliseerumine on läinud eeldatust kiiremini. Eesti Gaas on olnud Eestis ning kogu Balti ja Soome piirkonnas LNG pöörde esirinnas. Oleme LNG valdkonna arendamisega sihikindlalt tegelenud juba viimased seitse aastat ja see andis meile vajalikul hetkel olulise edumaa – olime pöördeks läänest ja laevadel saabuvale LNG-le paremini valmis kui teised.

Uued tarneahelad ja otselepingud maailma juhtivate LNG tarnijatega on võimaldanud meil pakkuda varustuskindlust ja paremaid hindu ning võita seeläbi uusi kliente ja kasvatada turuosa – juba kolmandik Soome ja Balti piirkonda saabuvast gaasist tuleb Eesti Gaasi kaudu. Oleme kasvanud Soome ja Balti piirkonna suurimaks erakapitalil energiafirmaks.

LNG pöördeks valmisolek ning selle kiire ja edukas teostamine aitas Eesti Gaasil saavutada möödunud aastal korralikud tulemused ning kindlustada positsiooni tulevikuks. Enamus meie tulust tuleb äriklientidelt ja ekspordist – Eesti Gaasi portfellist 94 protsenti moodustavad ärikliendid ja 70 protsenti müügist tuleb eksporturgudelt. Teenitud tulu võimaldab meil ettevõtet edasi arendada. Ühe suurima projektina oleme sõlminud lepingu Läti maagaasi jaotusvõrgu ostuks, see on Eesti omast 3-4 korda suurem.

Niisiis võib öelda, et Eesti Gaasi LNG pööre on lõpule viidud, kuid ekspordipööre jätkub ning välisturgude osakaal meie müügiportfellis kasvab veelgi. Maagaasil on jätkuvalt oluline roll täita siinse piirkonna energiavarustuses ja Euroopa rohepöördes. Pakume oma klientidele parimat tarnekindlust, mugavat teenust ja võimalikult head hinda.

 

Klienditugi (E-R 8:30-17:00)

+372 63 62 555