Menüü

Tallinna gaasibussid vajavad usaldusväärset tankimislahendust

Üleminek gaasibussidele Tallinnas on strateegiliselt ainuõige otsus, kuid selle elluviimine ja vastutajaks kogemuseta ettevõtte valimine tekitab küsimusi.

TLT kuulutas oktoobri lõpus tehtud otsusega surugaasi hanke võitjaks ühispakkujad Bioforce Infra OÜ, CNG Fuels LTD ja ICP Solutions. Eesti Gaas jäi antud hankes kolmandale kohale, kuid kuna tegemist on sedavõrd olulise ja märgilise tähendusega hankega kogu gaasiturule, varustuskindlusele ja gaasi kasutamise mainele, siis otsustasime selle vaidlustada.

Pilt on illustratiivneÜleminek gaasibussidele ei tähenda vaid busse, see eeldab teenindavat infrastruktuuri ja kogemusi selle rajamisel. Need bussid sõidavad ainult gaasiga – see tähendab gaasiga varustus ja tankimine peab toimuma 100%-lise kindlusega.

Tallinna ühistranspordi gaasivarustust ei saa ehitada ega hallata ettevõte, kel endal gaasitanklate ehituse kogemus puudub. Inimesed peavad olema kompetentsed, senised tööd eeskujulikult tehtud ja garantiid olemas. Ettevõte peab omama kompetentsi kohapeal, et reageerida võimalike probleemide tekkides koheselt.

Meie hinnangul ei vasta hanke võitjaks kuulutatud ühispakkujad kvalifitseerimisnõuetele ega oma gaasi varustuskindluse tagamiseks vajalikke vahendeid. Lisaks on ühispakkujate pakkumuse maksumus põhjendamatult madal.

Meie vaides oli välja toodud kaks riigihanget, mida ICP on rikkunud, lisaks on meile teada veel erinevaid hankeid, kus ICP ei täitnud lepingut nõuete kohaselt ning soojatootjad on olnud probleemide ees, kuna tööd ei ole valminud tähtaegselt.

Novembri alguses otsustas TLT peatada hanke võitnud ühispakkujate kvalifitseerimine, teha täiendav kontroll ning võtta aeg nende ettevõtete tausta ja kogemuste põhjalikumaks uurimiseks. Praegu on võimalus veel otsused üle vaadata ja probleeme mitte tulevikku lükata. Täna on olukord ebamugav hankijale ja hankes osalenutele, tulevikus aga võib see löögi alla panna kogu linnatranspordi toimimise Tallinnas.

Eestis on halvad näited olemas, kus vähesest kogemusest tingitud probleemid on mõjutanud tervet linna ühistranspordi toimimist. Võrus ootasid gaasibussid aasta aega tankla valmimist. Tartus tekitas tankla purunemine ja puudulik varustuskindlus ligi kahenädalase kaose gaasibusside tankimises.

Surugaas on kõige keskkonnasõbralikum ja puhtam transpordikütus ja meile on oluline, et gaasitranspordi mainet ei kahjustataks.

 

Klienditugi (E-R 8:30-17:00)

+372 63 62 555