Menüü

Talvele turvaliselt vastu – gaasi jagub ja hind läheb alla

Küttehooaeg on käima läinud ja talv peagi ukse ees. Enne krõbedate ilmade saabumist saame teile kinnitada – oleme gaasi varunud, seda jagub piisavalt ja hind liigub alla. Uued tarnijad ja tarneteed saavad paika, ka meie piirkonda tekib vastavat taristut juurde. Täispööre Vene päritolu torugaasilt Ameerika ja Norra LNG-le on toimunud.

Tanker Isabella tõi Klaipedasse Eesti Gaasi tellitud Ameerika päritolu veeldatud maagaasi. 

Olen ammu tahtnud alustada teie poole pöördumist sõnadega – gaasi maailmaturu hinna asjus on häid uudiseid. Tõepoolest, oleme jõudnud olukorda, kus Eesti Gaas saab oma klientidele olulist hinnalangust pakkuda. Gaasi turuhind on olnud languses alates septembrist, kuna tulenevalt nii soojadest ilmadest kui ka gaasitarbimise vähendamise meetmetest püsib jooksev tarbimine Euroopas madal. Lisaks sellele on gaasimahutid täis saanud ja gaasi ülejääki ei ole praegu isegi kuhugi panna.

Kui pikalt selline gaasi ülepakkumine Euroopas püsib, on hetkel veel raske öelda. Lähiajal ilmselt see jätkub, aga tõehetk saabub külmade ilmade ja nõudluse kasvuga. Igal juhul aitab gaasi kõrget hinda alla tuua ja paigal hoida Euroopas kiirkorras kerkiv LNG taristu ja sadamad. Maailmas on gaasi ju piisavalt ja mõistliku hinnaga, küsimus on täna nii Euroopa kui meie piirkonna vastuvõtuvõimes ja pikaajalistes lepingutes tarnijatega. Väga tahaks loota, et oleme tipu ületanud ja edaspidi hinnast rääkides, saame jagada peamiselt vaid häid uudised.

Samuti on pilt võrreldes varasemate kuudega tarnekindluse osas oluliselt paremaks ja kindlamaks muutunud. Eesti Gaas on teinud viimasel ajal suuri pingutusi uute tarneahelate üles ehitamisel. Meid on aidanud eelnev mitmeaastane LNG alane kogemus, rahvusvahelised kontaktid ja piisav finantsvõimekus uute tarnijatega usalduse ja koostöö saavutamiseks.

Gaasi päritolu osas oleme napi viimase poolaastaga teinud täispöörde Vene maagaasilt Norra ja Ameerika päritolu LNG-le. Juba mais ja juunis saabusid Klaipeda terminali esimesed, Poola koostööpartnerite kaudu hangitud LNG kogused meie klientidele. Eelmisel nädalal aga jõudis Klaipedasse esimene Eesti Gaasi enda tellitud laevatäis Ameerika päritolu gaasi ning uued omalaevad on tulekul novembris ja jaanuaris. Need tarned ja teie usaldus võimaldavad meil minna rahulikul meelel ühiselt talvele vastu.

Klienditugi (E-R 8:30-17:00)

+372 63 62 555