Menüü

Torud on puhtad ja gaasi täis

Algava küttehooaja eel on küllap paljudel taas tekkinud küsimused gaasi tarnete, hinna ja ka päritolu osas. Saan siinkohal meie klientidele kinnitada – gaasiga on nii praegu kui eelseisval hooajal ja edaspidi hästi. Maagaas tuleb läänest ja laevadel, peamiselt Norrast ja Ameerika Ühendriikidest, uued tarnijad ja tarneteed on paigas, lähiajal neid lisandub veelgi. Hind küll sügis-talvel nõudluse kasvades mõnevõrra kerkib, aga kindlasti mitte sarnases tempos või temperamendis nagu eelmisel aastal.

Tanker Isabella jõudmas Klaipeda sadamasse 

Eesti Gaas on pööret lääne päritolu maagaasile terves Soome ja Balti piirkonnas vedanud ja tegi selle ära juba eelmisel aastal. Alates selle aasta algusest on vene molekul Eesti gaasivõrgus lisaks ka seadusega üheselt keelatud. Seega on torugaas puhas nii keskkonna kui ühiskonna vaates, Vene energia on minema tõrjutud ning kõik, kes asuvad gaasi jaotusvõrgu küljes või lähedal, saavad teha eetilise valiku ja maagaasi südamerahuga kasutada.

Maagaasi tarnekindluse olukord on hea. Euroopa gaasimahutid on täis, läänesuunalised tarneteed töötavad ning gaasi jätkub nii praegu kui ka tuleval kütteperioodil. Eesti Gaas on juba sõlmitud kokkulepetega vajalikud gaasikogused Eesti jaoks taganud.

Võrreldes möödunud aastaga toome sel aastal piirkonda kolm korda rohkem laevu ja gaasi, kokku 16 laeva Soome Inkoo ja Leedu Klaipeda terminali. Tänaseks lausa kolmandik kogu Soome ja Balti piirkonna gaasist liigub Eesti Gaasi kaudu. Meile veavad gaasi sellised rahvusvahelised energiahiiud nagu Vitol, Total ning Norra päritolu Equinor. Lähiajal on meil plaanis tarnijate ringi veel laiendada.

Mis gaasi hinda puudutab, siis oluline on märkida, et võrreldes möödunud aasta sügise tipuga on hind täna 84% madalam, kokku oleme kodukliendi hinda langetanud suisa kuuel korral. Septembris saame veel hinna paigal hoida, kuid küttehooaja saabudes gaasi nõudlus kasvab ja oktoobrist alates peame hinda ülespoole korrigeerima. Milliseks täpselt eelolev talv kujuneb, näitab aeg, kuid kõigi eelduste kohaselt saab see olema oluliselt kergem kui eelmine. Euroopa gaasimahutid on rekordtasemel täis, uued LNG terminalid ja tarneteed toimivad. Kes soovib end võimalike turuhinna kõikumiste vastu kindlustada, võib kaaluda fikseeritud paketiga liitumist.

Klienditugi (E-R 8:30-17:00)

+372 63 62 555